Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Το “φάντασμα” της Μακεδονίας


Ο κ. Τσίπρας σταμάτησε τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, γιατί ανησύχησαν οι Σκοπιανοί – Επιβάλαμε απόλυτη σιγή, μην τυχόν και βγει από τον Τάφο κάποιος Νεκρός και μας αναστήσει  

Ήταν άστοχο από τη μεριά της κυβερνήσεως να ρίξει στο μικροκομματικό παιχνίδι σαν μπαλάκι του πίνγκ-πόνγκ το σκοπιανό ζήτημα.
Τα εθνικά θέματα δεν γίνονται παιχνίδι της ρούγας, επειδή έτσι το επιβάλλουν οι κομματικές ανάγκες ή κατ’ επιταγήν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Η εθνική μας αξιοπρέπεια, για την οποία κόμπαζε ο πρωθυπουργός, που πήγε; Μήπως στα αζήτητα;
Μήπως ο κ. Νίμιτς έχει να μας προτείνει τίποτα καινούργιο απ’ ό,τι αναμασούσε -και καλά μασούσε- επί 20 χρόνια;
Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, είναι των Σκοπιανών. Τα δικά τους θεμέλια τρίζουν και, για να προλάβουν την κατάρρευση, θέλουν να καλυφθούν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Παρά τις υποχωρητικές δηλώσεις του κ. Ζάεφ, ουδέποτε οι πολιτικοί των Σκοπιών θα υποχωρήσουν από το όνομα Μακεδονία. Ούτε θα δεχθούν το Σλαβομακεδονία.
Άπαξ και αποκολλήθηκαν -βλακωδώς- από τη σλαβικότητά τους και ενδύθηκαν μια κάλπικη μακεδονικότητα, είναι γι’ αυτούς επικίνδυνο να την απορρίψουν.
Όποιος τολμήσει να μιλήσει περί σλαβικού έθνους, πιθανώς να μείνει μισός -στην καλύτερη περίπτωση- όπως έγινε με τον μακαρίτη Γκλιγκόρωφ, τον γενάρχη του σκοπιανού κρατιδίου.
Ο υπουργός των εξωτερικών έπρεπε απαρχής να δηλώσει κατηγορηματικά και λιτά:
Πρώτα η ονομασία και μετά συζητάμε τα περί αλυτρωτισμού, τα περί αγαλμάτων του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, τα περί ονομασίας αεροδρομίων κ.λ.π.
Διότι, αν οι Σκοπιανοί μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα όνομα που τους βολεύει, ποιος θα τους εμποδίσει να ξανατοποθετήσουν τα αγάλματα και να επαναφέρουν τις ονομασίες;
Θα μας πουν γιατί το Βερολίνο έχει Αλεξάντερ Πλάτς και όχι εμείς; Γιατί τόσες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν αγάλματα του Αλεξάνδρου και όχι εμείς;
Και ποιος θα εμποδίσει τους επιτήδειους ινστρούχτορες να σταματήσουν την επιδέξια αλυτρωτική προπαγάνδα τους;
Ας λάβουμε υπόψη ότι οι Σκοπιανοί πολιτικοί υπερτερούν έναντι των δικών μας σε διπλωματική ευστροφία.
Οι Έλληνες πολιτικοί είναι μετρίως ικανοί για τις τιμαριθμικές αυξήσεις της ντομάτας και επαρκώς ικανοί στο να βγάζουν ο ένας τα μάτια του άλλου.
Έπρεπε πρώτα να βγούμε από την κρίση και μετά να συζητήσουμε εν πολιτική ηρεμία ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα.
Τώρα ο κόσμος είναι ακόμη αλαλιασμένος από την οικονομική καθίζηση και η νεολαία μας αποπροσανατολισμένη λόγω των νέων προτύπων ζωής.
Άλλωστε, πάμπολλοι νέοι δεν βλέπουν το μέλλον τους στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό. Η Ελλάδα για τους Έλληνες αρχίζει να γίνεται ξένη χώρα!
Επιπροσθέτως, δεν είμαστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι.
Ο πνευματικός μας κόσμος καθεύδει. Δεν υπάρχει έγερση τού πνευματικού μας δυναμικοί.
Τα πανεπιστήμια και τα λογοτεχνικά μας σωματεία σιωπούν. Παρήγορο είναι ότι ο νέος πρόεδρος της ακαδημίας μας, ο άλλοτε πρωταθλητής του δίσκου, Αντώνης Κουνάδης στον εναρκτήριο λόγο του ανέφερε ότι η ακαδημία παίρνει θέση σε όλα τα εθνικά θέματα, όπως το σκοπιανό. Περιμένουμε νέα ανακοίνωσή της.
Που είναι η φοιτητική νεολαία μας, η κάποτε λεγόμενη «χρυσή νεολαία», η οποία πρωτοστατούσε σε όλους τους εθνικούς αγώνες;
Μήπως την φοιτητική -και όχι μόνον αυτή- εκφράζουν οι Κανάρηδες των Εξαρχείων, οι μπουρλοτιέρηδες του αθηναϊκού κέντρου;
Είχα την αίσθηση -και δεν ήταν πλαναίσθηση- ότι το σταμάτημα των ανασκαφών στην Αμφίπολη θα σηματοδοτήσει κάποιον νέο κύκλο συνομιλιών.
Οι κυβερνώντες φοβούνται τη σκιά των μεγάλων ανδρών. Ο Αλέξανδρός είναι γι’ αυτούς ό,τι και το φάντασμα στον Μάκβεθ.
Όταν άρχισαν οι ανασκαφές, πρώτοι ανησύχησαν οι Σκοπιανοί και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, για να σιγάσει τις ανησυχίες τους, έσπευσε να σταματήσει τις έρευνες.
Ο αναγνώστης ας σκεφθεί τι θα έκαναν οι Σκοπιανοί, αν ένα τέτοιο εύρημα υπήρχε στη χώρα τους. Θα το έκαναν παγκόσμιο προσκύνημα.
Εμείς επιβάλαμε την απόλυτη σιγή, από φόβο μήπως βγει από τον τάφο κάποιος νεκρός και μας… αναστήσει!
Διερωτώμαι, γιατί τώρα παρουσιάζονται κάποια βιβλία που αμφισβητούν την εγκυρότητα των απόψεων του  Μανώλη Ανδρόνικου σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας; Μήπως από επιστημονικό ενδιαφέρον;
Ας προσέξει η νέα Αριστερά να μην την πατήσει όπως την πάτησε η παλαιό, που από τη γέννησή της φέρνει ακόμη το στίγμα της αμαρτίας.
Οι τότε εκπρόσωποι του ΣΕΚΕ, για να ενταχθούν στη λεγόμενη Γ’ Διεθνή, έπρεπε να δεχθούν τη 10η ρήτρα περί αυτόνομης Μακεδονίας.
Τότε, ο κύριος εκπρόσωπος, ο Μανιάτης Γεωργιάδης, προειδοποίησε τον Λένιν ότι με μια τέτοια αποδοχή το ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) δεν θα δει Θεού πρόσωπο. Και όντως δεν είδε, ακόμη και στους νομούς που πολλοί κάτοικοι ήταν σλαβόφωνοι.
Ο Γεωργιάδης, το πιο μορφωμένο και φωτισμένος στέλεχος, φυσικά διαγράφτηκε.
Παρότι αργότερα ο Ζαχαρώδης προσπάθησε να μπαλώσει τα πράγματα, εντούτοις ο ίδιος τα ξεμπάλωσε στον εμφύλιο, για να έχει τη στήριξη των σλαβοφώνων του ΣΝΟΦ.
Και όντως την είχε, αλλά έχασε τη στήριξη κάποιων εκλεκτών πολεμιστών, κυρίως από τον Έβρο, που αντέδρασαν και γι’ αυτό είχαν αλγεινή μεταχείριση.
Ας μην αποκαλύψω κάποια χαρτιά και κάποιες μαγνητοφωνημένες μαρτυρίες, κυρίως από την τελευταία εν ζωή αντάρτισσα του Γράμμου.
Πίστευα ότι η νέα Αριστερά θα κινηθεί πάνω σε μια νέα πατριωτική γραμμή σαν αυτή του Μπερλινγκουέρ και του Σαντιάγκο Καρίγιο. Δυστυχώς, μένει πιο πίσω από την παλιά.
Ενδέχεται να προχωρήσει σε υπογραφές που θα αποδοκίμαζε και ο Μάρκος Βαφειάδης.
Ενδέχεται οι πρώην Αριστεροί των Σκοπιών να καπελώσουν τους νέους αριστερούς της Ελλάδος.
Σαράντος Ι. Καργάκος
Ιστορικός, συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου