Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε Ελληνική σημαία από βραχονησίδα

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός και για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας


 Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε πως η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα.
Ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε πως η ελληνική πλευρά συνεχίζει την προκλητικότητα, και μίλησε για μία απόπειρα να μπει ελληνική σημαία σε ακατοίκητο έδαφος. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρενέβη η ακτοφυλακή και κατέβασε την ελληνική σημαία.
«Συστήνουμε  στην Ελλάδα», πρόσθεσε,  «να μείνει μακριά από προβοκάτσιες» .
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μέλη τους ακτοφυλακής κατέβασαν ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα «Αντρόφωτος».
«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλιές παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ). Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ. Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία. Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση», δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Γιλντιρίμ μιλώντας για τα νησάκια Ντιντίμ, αναφέρθηκε σε δύο βραχονησίδες, που βρίσκονται ανατολικά από το Φαρμακονήσι, στα ανοιχτά της πόλης Ντιντίμ, στην επαρχία του Αϊδινίου. Είναι περιοχές που εδώ και καιρό η Αγκυρα αμφισβητεί κι έχει «γκριζάρει».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια των προκλήσεων Τούρκων αξιωματούχων και παρά το γεγονός ότι ο Μπ. Γιλντιρίμ πριν από λίγες ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα για να συλλυπηθεί για τον άτυχο σμηναγό του Mirage. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις, κάτι που προφανώς ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να μην τηρήσει.

Η νησίδα «Ανθρωποφάς»

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό με την ελληνική σημαία σημειώθηκε στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς και όχι στην «Αντρόφωτος.
Σύμφωνα με το samos24.gr, στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, ύστερα από πρωτοβουλία τριών νεαρών από τους Φούρνους Κορσεών, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο ψηλότερο σημείο της νησίδας την Παρασκευή 13 Απριλίου.
Ο «Ανθρωποφάς» είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και ενδεχομένως να είναι αυτή η βραχονησίδα για την οποία μιλά ο Γιλντιρίμ.
Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από τους Τούρκους.
Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Αντίδραση

To ΓΕΕΘΑ αγνοεί το γεγονός, αγνοεί για ποια βραχονησίδα κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αν η βραχονησίδα αυτή τη θεωρούν τουρκική.
Πηγή :in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου