Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

: SOS Sofokleousin.GR | Ολος ο πλανήτης χρωστάει: 237 τρισ. το παγκόσμιο χρέος, 318% του ΑΕΠ! SOS

Ολος ο πλανήτης χρωστάει: 237 τρισ. το παγκόσμιο χρέος, 318% του ΑΕΠ!


Ο πλανήτης είναι πλέον... υπερχρεωμένος, με συνολικό χρέος που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί βιώσιμο, καθώς αντιστοιχεί σε περίπου 318% του παγκόσμιου ΑΕΠ!

Με όρους ΔΝΤ ή ΕΕ, αν ήταν μία χώρα θα έπρεπε να μπεί σε πρόγραμμα στήριξης-δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολυετή αιματηρή λιτότητα. Τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει βέβαια και κανένας  ειδικός  δεν έχει να προτείνει κάποια "συνταγή" για την αντιμετώπιση του προβήματος.

Ως αναπόφευκτη κατάληξη φαίνεται μιά παγκόσμια κρίση, με χρεοκοπίες και γενικευμένη διαγραφή ή κούρεμα χρεών.

Το παγκόσμιο συνολικό χρέους ανήλθε το δ΄ τρίμηνο του 2017 στο ποσό-ρεκόρ των 237 τρισ. δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 42% την τελευταία δεκαετία.

Κατά μέσο όρο αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 7 τρισ.(!) δολάρια.

Δεν χρωστούν μόνον τα κράτη. 

Τεράστιες είναι  και οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στις ανεπτυγμένες μάλιστα χώρες που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα, το ιδιωτικό χρέος είναι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με ανάλυση του Institute of International Finance, το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στο Βέλγιο, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τον Καναδά. 

Πρόκειται για μια ανησυχητική ένδειξη, καθώς τα επιτόκια να αρχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.
Η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι οι μόνες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπου το χρέος των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο του 50%

Πηγή http://www.sofokleousin.gr/archives/381484.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου