Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Δηκτικό γερμανικό δημοσίευμα: Οι αναπτυξιακές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφηκαν

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό  Wirtschaftswoche.
«Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό που χαρακτηρίζει «περίεργη» την αναπτυξιακή στρατηγική της Αθήνας  το σχολιάζοντας σκωπτικά και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε άντληση εσόδων από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.
Όπως αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, καθώς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα εκπνέει, τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και κυρίως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης.
Και σχολιάζει: «Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ, στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο εγράφησαν» λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή εκδήλωση προθέσεων, οι οποίες δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και αναμένει βελτιώσεις».
Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνέρχεται με πολύ βραδείς ρυθμούς από την ύφεση και επισημαίνει τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις της Κομισιόν των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
«Ο τουριστικός κλάδος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη, αλλά μέχρι τώρα παραμένει ασαφές ποιοι άλλοι κλάδοι μπορούν να προσδώσουν μία δυναμική. Αλλά ακόμη και στον τουριστικό κλάδο, αν κανείς τον εξετάσει από πιο κοντά, τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα. Οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται, επειδή πολλοί αποφεύγουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Αλλά επειδή λείπουν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, οι δαπάνες ανά τουρίστα μειώνονται» σημειώνει το περιοδικό τονίζοντας το πρόβλημα της υποεπένδυσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Με το τρέχον ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» σημειώνει στο περιοδικό ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Think Tank Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών. Θεωρεί, δε, ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων στην Ελλάδα, για να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις επενδύσεις και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μελλοντικά να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική αποταμίευση.
http://www.kathimerini.gr/963567/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/dhktiko-germaniko-dhmosieyma-oi-anapty3iakes-protaseis-syriza-den-a3izoyn-oyte-to-xarti-sto-opoio-grafhkan?platform=hootsuite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου