Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η διαμάχη ξέσπασε για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδος


 Ρωμιοί … Τσαουσέσκου.
Μεγάλη διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Γερμανίας (επι κεφαλής του παρανόμου «Γιούρογκρουπ») και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , όσον αφορά  στην  «ελάφρυνση» του επαισχύντου Ελληνικού χρέους , ύψους 330 δις. ευρώ ή 180% του εθνικού προϊόντος της Ελλάδος , το  υψηλότερον στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση ,με την Ιταλία δευτέρα ,στο 120% αντιστοίχως , όπερ σημαντικόν ως θα ίδωμεν εν συνεχεία.
Η «διένεξη» ΔΝΤ και Γερμανικής κυβερνήσεως δεν αφορά στην  «ελάφρυνσης» ,ως λχ. της αξίωσης από την Ιταλική «Λέγκα του Βορρά» δια την διαγραφή ( write-off) 250 δις. ευρώ των Ιταλικών ομολόγων (25%) εις χείρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης αλλ’ εάν θα μετάσχει το ΔΝΤ στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδος και στην προσφυγή  στις αγορές κεφαλαίων δια την εξασφάλιση των δανειακών πόρων.
Εν τούτοις , ήδη από  του 2015 το ΔΝΤ διαφώνησε το 2015 και δεν μετέσχε στις Ελληνικές πιστωτικές διευκολύνσεις 86 δις. ευρώ και παρέμεινε ως απλούς παρατηρητής.
Συνεπώς το ακανθώδες πρόβλημα δεν είναι εάν Γερμανική κυβερνήση θα εγκρίνει ετησίως «δέσμη μέτρων» για την μετατόπιση των λήξεων του Ελληνικού χρέους στο μέλλον ,οπότε βεβαίως δεν θα πρόκειται περί «καθαρής εξόδου» της Ελλάδος από τα μνημόνια ως βαυκαλίζεται η κυβέρνηση των «Ζυριζανέλ» , αλλά εάν η πρόσβαση της χώρας στις αγορές με «εμπροσθοβαρή» (=προκαταβολική) ελάφρυνση του χρέους, θα κάνει τούτο «βιώσιμο». Δηλαδή εάν θα επιτρέψει τον Ελληνικό δανεισμό με χαμηλά σχετικώς επιτόκια και κυρίως την βελτίωση της οικονομίας μ’ ένα λογικό «πρωτογενές πλεόνασμα» (Π.Π) προς εξυπηρέτησιν των τόκων του χρέους και όχι με το σημερινό Π.Π. 3,5% του ΑΕΠ που συνιστά αντιαναπτυξιακή διαρροή εθνικής δαπάνης.
Στο σημείον αυτό ,αρχίζουν οι σουρεαλισμοί των «ημετέρων» εν Ελλάδι και των «εταίρων» εν Βρυξέλλαις. «Αξιωματούχος του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εδήλωσε , σύμφωνα με ρεπορτάζ ευρώφιλης εφημερίδος (Καθημερινή 16.518) ότι σε περίπτωση που δεν είναι αυτόματη η ελάφρυνση του χρέους τότε θα …μειωθούν οι συντάξεις το 2019»!
Δηλαδή, ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. «Κορώνα» χάνει ο Έλλην συνταξιούχος , «Γράμματα» κερδίζουν οι Ευρωπαίοι.
Επίσης ,ο διόλου «ντόμπρος» αντιπρόεδρος της  Ευρωεπιτροπής Ντομινίκ Ντομπρόβσκις υπεστήριξε ότι «δεν αναμένονται αποφάσεις για το Ελληνικό χρέος άμεσα και ότι έχει σημασία για τις αγορές (κεφαλαίων) το μήνυμα στο οποίο «θα καταλήξουν συντονισμένα» οι «θεσμοί» και το ΔΝΤ.
΄Οπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει μεταβολή της στάσεως  του ΔΝΤ , αν και ο επί κεφαλής του οικείου Ευρωπαϊκού Τμήματος  Πάουλ Τόμσεν απαιτεί σαφείς αποφάσεις «εδώ και τώρα» (ΣΣ έως στις 24 Μαϊου ε.έ) και όχι τα γνωστά  ήξεις αφίξεις της Επιτροπής.
Παρά την αμηχανία που προκάλεσαν οι ανωτέρω στον υπουργόν Οικονομικών , ο σύντροφος Ευκλείδης Τσακαλώτος , εις συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα εζήτησε «ν’αντιμετωπισθή το χρέος της Ελλάδος όπως της Γερμανίας το 1952» .Το οποίον ως γνωστόν διεγράφει.
Και ενώ  η επιθυμία του σ.Τσακαλώτου ευθυγραμμίζεται με τον ακροδεξιό ηγέτη της «Λέγκας του βορρά» εν Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι που ζητεί διαγραφή χρέους 250 δις. ευρώ , η ‘καλή μας κυβέρνηση’ έχει σουφρώσει 18 δις. ευρώ από τα Ταμεία , τα δημόσια νοσοκομεία και οργανισμούς ως και απ’ τους ιδιώτες πιστωτές  (μη πληρώνοντας εκκρεμείς υποχρεώσεις 3,6 δις. ευρώ) γιά την δημιουργία πιστωτικού «μαξιλαριού». Ετοιμάζεται για τον Αύγουστο (16) να εξέλθει στις αγορές κεφαλαίου αν και η απόδοση των επιτοκίων δεν έχει υποχωρήσει κάτω του απαγορευτικού 4,13% όπου ευρίσκεται σήμερον.
Από πλευράς κομματικής τακτικής , ίσως το στέγνωμα της οικονομίας σε χρηματική ρευστότητα να  έχει κάποιο νόημα ως Ρωμέικη συμβολή στην Λενινιστική θεωρία αλλά την προηγουμένη φορά που μία κομμουνιστική κυβέρνηση απεπλήρωσε το εξωτερικό της χρέος , σουφρώνοντας κάθε ικμάδα του λαού της , το καθεστώς απλώς κατέρρευσε.
 «Ενθυμού, λοιπόν, και μη λησμόνει» τα πάθη του συντρόφου Νικολάϊ Τσαουσέσκου όταν έκαμε τα ίδια στην Ρουμανία , αποπληρώνοντας χρέη 9 δις. δολλαρίων ,στην δεκαετία του 1980 ενώ υπήρχε η «λύση Σαλβίνι», που πάντοτε υπάρχει!
Κώστας Κόλμερ      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου